Take Back The Night – ook wel Heksennacht genoemd in Nederlandstalige streken – is een feministische campagne tegen geweld op vrouwen. Deze actie bestaat meestal uit een optocht, wake of betoging waarbij (meestal alleen) vrouwen ‘s nachts de straat innemen, hun bewegingsvrijheid en recht-om-met-rust-gelaten-te-worden-waar-we-ook-gaan-en-staan opeisen en zich verzetten tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen [1].

Zo’n Take Back The Night actie kan een stille optocht zijn, maar er kan ook muziek gespeeld worden of er kunnen slogans geroepen worden. In de jaarlijkse Heksennacht in Gent gaat er vaak een sambaband mee zoals Famba of Rhythms of Resistance en worden er tijdens of na de optocht liedjes gezongen. Er zijn heel wat (strijd)liedjes geschreven met als thema geweld tegen vrouwen. Voor de Nederlandse Heksennachten werden heuse liedjesboekjes gedrukt. Daarin stonden feministische songteksten die op bekende melodieën waren geschreven zodat iedereen ze vlot kon meezingen.

Al in de tweede feministische golf werden strijdliedjes verzonnen om tijdens acties tegen geweld op vrouwen te zingen. Enkelen liedjes kan je terugvinden in het online archief over de vrouwenstrijd in Nederland “Vrouwen Nu Voor Later”. Tegenwoordig heb je onder andere the Raging Grannies en the Radical Cheerleaders die voor muzikale begeleiding van acties zorgen. Hier een voorbeeld van zo’n radicale cheer:

Grrrls fight back! we’re gonna take it back!
take back our bodies, take back our lives
stop the self-hate and the beauty myth lies!
fight for our sisters, fight for our streets
kick out the rapists and the sexism sleaze!

Take back the night
It is our right
Our right for safe streets!
Our right for safety!
Stop the rapists, stop date rape
stop the violence and the hate
Take back the night
Its time to fight
Fight for survival!
Stop the denial!
Stop the hatred, stop self-hate
Stop oppression, it ain’t fate!

No means no
it don’t mean maybe
don’t touch me
my name ain’t baby!
Hey mister mister
get your hands off my sister!

Ook in de punkmuziek zijn er bands met songteksten over seksistisch geweld. Bijvoorbeeld Vicious Irene, een Zweedse feministische punkband, die een van hun CD’s “Takin The Night Back” noemden met daarop het nummer “Grrresistance” dat je hier kan beluisteren. Een recent opgerichte maar nog naamloze ultrafeministische band uit Gent zingt ook over soortgelijke onderwerpen, maar daar zal je binnenkort ongetwijfeld meer van horen!

Ken je nog toepasselijke strijdliedjes? Reageer hieronder met de tekst of een link naar het liedje!

Hothead Paisan, getekend door Diane DiMassa

Links

Papieren links/tips/teksten

  • Verslag Heksennacht 2009 in Gent in Same Heartbeats #4
  • Binnenkort ook een verslag van Heksennacht 2010 in Gent in Scum Grrrls #18

Voetnoten

[1] Bij sommige Heksennachten in België wordt dit uitgebreid tot strijd tegen geweld op vrouwen, transpersonen en holebi’s.