Zines kunnen als zelfgepubliceerde low-budget magazines gezien worden, maar ze zijn ook zo veel meer. Er is een ontzettend grote artistieke en inhoudelijke vrijheid aangezien de zinemakerster volledig zelf bepaalt waarover ze schrijft/tekent en hoe wat leidt tot creaties die zelfs bij alternatieve media of radicaal linkse magazines niet mogelijk zijn.  Meer over zines kan je hier op deze blog lezen en ongetwijfeld ga ik er binnenkort nog meer over schrijven. Eenmaal een zinefreak, altijd een zinefreak, en aangezien ik met het zinevirus besmet ben, is er geen ontkomen meer aan!

Wat ik bijvoorbeeld nog nooit bij een magazine heb gezien is een volledige publicatie vol pagina-grote posters. Er zijn wel boeken die gewijd worden aan posters, vooral luxueuze kunstboeken, maar die zijn dan gewoonlijk erg duur. Shape & Situate, een van de recente zines die in mijn postbus terecht kwamen, is dat niet. Dit zine is een bundeling van zwart-witte A5 posters – tekeningen, foto’s, met of zonder tekst – die goedkoop gekopieerd zijn. Het is met andere woorden een toegankelijke vorm van kunst. Ook toegankelijk is de deelname aan het creatieproces. Iedereen is sowieso in staat om haar eigen zine te maken (dringend eens een DIY handleiding schrijven voor deze blog…) en bijdragen in postervorm voor Shape & Situate #2 worden met open armen ontvangen.

In Shape & Situate is iedere pagina/poster is opgedragen aan een bepaalde historische vrouw of vrouwencollectief. Zo zijn er posters gewijd aan Rote Zora, Dolle Mina, Claude Cahun, Marie Curie, etc. Van sommige vrouwen of collectieven had ik nog niet gehoord, maar des te leuker is het om hen te leren kennen. Het zine is geïnspireerd door David Lester’s posterserie Inspired Agitators en het Celebrate People’s History posterproject van JustSeeds. Projecten zoals Shape & Situate doen aan een creatieve alternatieve feministische vorm van geschiedschrijving waarbij de maaksters zelf kiezen wie ze belangrijk vinden en wie hen inspireert. Dit zouden ook de vrouwen moeten zijn waarover we op de schoolbanken leren (maar wordt daar ooit over historische vrouwen onderwezen?)!

Melanie Maddison, de samenstelster van Shape & Situate, heeft al aan heel wat zines meegewerkt. Ze maakt Colouring Outside The Lines, een kunstzine, en is redactrice van Reassess Your Weapons. Bovendien heeft ze meegewerkt aan verschillende Ladyfest-gerelateerd publicaties en bracht ze haar eindwerk over DIY feministisch activisme als zine uit. Achteraan in Shape & Situate #1 staat een lijstje van alle mensen die hebben bijdragen aan het zine. Daar zitten ook heel wat zinefreaks tussen zoals Red Chidgey (grassrootsfeminism.net, Feminist Memory blog en vroeger zinedistro Finger Bang en zineschijfster), Debi Withers (muzikante, DIY onderzoekster, Hammer On Press) en Isy Morgenmuffel (Morgenmuffel zine). Laat je inspireren door hen en door de vrouwen waarover ze schrijven en tekenen!

Meer info: