Persbericht van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) – www.vrouwendag.be

Brussel, 14 december 2010 – Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is verontwaardigd over de shortlist die Woordenboekmaker Van Dale voorlegde aan het brede publiek voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010. Daarin vinden we onder meer “cougar”, een rijpere vrouw die seksuele relaties aanknoopt met jongere mannen, en “tentsletje”, een meisje dat op festivals met verschillende mannen haar tentje induikt voor seks. Het publiek stemde “tentsletje” massaal naar de top.

Het is geen toeval dat oudere mannen die het aanleggen met jongere vrouwen of jongens die op festivals de ene na de andere tent induiken, niet opduiken in dergelijke lijstjes. De shortlist en stemming leren ons veel over de blindheid van onze hedendaagse maatschappij voor seksisme. Mannen mogen wisselende seksuele contacten hebben, maar vrouwen die hetzelfde doen, zijn nog altijd sletten. Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin.

Een seksistisch woord zou nooit de shortlist mogen halen, net zo min als dat zou kunnen voor een racistisch woord. De verkiezing van “tentsletje” maakt seksisme sexy en biedt een uitgelezen excuus om zonder schroom nog eens “sletten” te gebruiken om vrouwen met wisselende seksuele partners te labelen. Dat een seksistische term voorkomt op de shortlist voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010 is onaanvaardbaar.

Meer info:
Vrouwen Overleg Komitee
Woordvoerster: Sofie De Graeve
0479/78.98.33
www.vrouwendag.be

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is een feministische en pluralistische denktank die elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag organiseert.

Advertenties