Aangezien de gemiddelde bioscoopfilm qua feministisch gehalte diep onder het zeeniveau scoort en het met het genderevenwicht in de filmindustrie eveneens triestig gesteld is, zit er als feministe niets anders op dan zelf films te maken en zelf filmfestivals te organiseren. De organisatrices van Elles Tournent oftwel Dames Draaien besloten om deze leegte van feministische/vrouwvriendelijke/genderevenwichtige filmvertoningen te vullen. Elles Tournent is een jaarlijks vrouwenfilmfestival in Brussel en deze week vindt de derde editie plaats. Een aanrader! Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar het blok met kortfilms onder de naam “Leve het feminisme” op zondag. Daarin komen kortfilms aan bod over o.a. strijdbare oma’s, solidaire meisjes, revolutionaire huisvrouwen en de Bechdel filmtest. Maar ook talrijke andere films zien er veelbelovend uit!

Vier dagen lang brengt het festival een hommage aan het werk van vrouwelijke filmmaaksters en de unieke creatieve visie waarmee zij de filmwereld verrijken.

De cineastes komen van overal ter wereld en vanuit de meest diverse achtergronden. Ze maken komaf met stereotiepen en verruimen onze blik op de wereld, via documentaire en fictie. Hun films vol humor, hartstocht, emotie en durf laten ons een andere werkelijkheid zien, een andere samenleving ontdekken.

Ons volledige programma is nu online.

Website: http://ellestournent.be/