Enkele weken geleden viel Shameless Magazine nr. 14 in mijn brievenbus. Dit Canadese tijdschrift had ik ontdekt dankzij Coco Riot, een Spaanse striptekenares die in Canada woont en die illustraties maakt voor Shameless. En wat een ontdekking! Al bladerend door dit feministische magazine vond ik het jammer dat er in mijn tienerjaren niet zo’n tijdschrift in de winkelrekken lag. Shameless richt zich vooral op tienermeisjes en transjongeren van allerlei achtergronden, maar ook “oudere” mensen kunnen van iedere pagina genieten.

In Shameless nr. 14 komen onder andere aan bod:

  • seksuele opvoeding (op school)
  • feminist zijn als transman
  • hoe aan je ouders vertellen dat je transgender bent
  • een zwangerschapstest kopen
  • het Canadese feministische jongerenactienetwerk RebELLEs
  • kritiek op reclame
  • kritiek op de Body Mass Index (BMI)
  • een DIY handleiding om zelf “broekklemmen” te maken die vermijden dat je broekspijpen tijdens het fietsen tussen de wielen terecht komen
  • interviews met een filmmaakster, een theaterregisseuze en een muzikante

Het tijdschrift wordt gemaakt door vrijwilligsters en bestaat al enkele jaren. Shameless heeft ook een blog (waarvan enkele hoogtepunten in de papieren versie te vinden zijn) die de moeite waard is en regelmatig wordt aangevuld.

Shameless is een welkome verademing tussen de tienermeisjesmagazines die je gewoonlijk in krantenwinkels vindt. Het bevat de informatie die meisjes nodig hebben, maar zelden krijgen. Informatie die hen tegelijk sterker en vrolijker maakt, in plaats van deprimerende dieettips, conformerende modedogma’s, nutteloze & tijdsverspillende celebrityroddels en een overdosis aan koop-mij-anders-ben-je-lelijk-en-uncool advertenties.

Bovendien is Shameless niet alleen een tijdschrift voor meisjes, maar ook voor een groot stuk door meisjes. De redactie stimuleert tienermeisjes en transgenderjongeren op allerlei manieren om actief (mee) te schrijven. Ten eerste is de redactie zelf redelijk divers qua leeftijd. Daarnaast werd er een trainingscursus voor jonge schrijfsters en journalisten opgestart onder de naam Shameless Wire. In nr.14 van Shameless Magazine kan je er alles over lezen en er werden ook enkele teksten van de deelneemsters gepubliceerd. Ten slotte staat er in dit nummer ook een stuk over Pink Ink, een schrijfcollectief van queer en transgenderjongeren, met twee van hun gedichten erbij. Allemaal heel inspirerend!

Jammer genoeg is een Belgische variant nog niet in de maak. Maar als Engels niet meteen een probleem is en je tijdschriften graag met de post toegestuurd krijgt, kan je je abonneren op Shameless. Daarom: vraag een abonnement aan voor je dochter, je zusje, je nichtje, je buurmeisje, … of jezelf!

Website van Shameless Magazine

Zie ook: Scum Grrrls magazine

Advertenties