de tweede sekse

No borders no nations!

Beenhaar, so what?

“Haar, haar, haar
Ik denk alleen aan haar”

~ stukje van songtekst in wording door enkele FEL-leden

Ja, ik heb haar op m’n benen. So what? Iedere vrouw, iedere mens heeft haar op hun benen, tenzij er door een bepaalde ziekte of lichamelijke conditie geen haargroei is.

Dus jij hebt ook haar op je benen. Je verbergt het enkel. Je doet alsof het er niet is door het af te scheren, iedere keer opnieuw, wanneer die haartjes weer de kop op steken. Je scheert je lichaamshaar overal af, overal behalve bovenop je hoofd. Je beweert dat beenhaar bij vrouwen raar is, maar als ik om uitleg vraag, is er enkel stilte.

Ja, waarom zou je eigenlijk je benen moeten scheren? Ik kan maar 1 goede reden bedenken: om niet raar bekeken te worden en geen opmerkingen te krijgen. Want dan ben je zoals iedereen (eigenlijk zoals iedereen niet is, maar zoals iedereen doet alsof) en val je niet op. Dat is de enige reden waarom ik ooit m’n benen zou scheren: door de druk van de buitenwereld. Hoe erg dat ook klinkt. Dat is de enige begrijpelijke reden. Maar vreemd genoeg is het zelden de reden die vermeld wordt, hoewel ik vrij zeker ben dat het bij iedereen meespeelt.

Sommige mensen zullen zeggen: “maar da’s toch niet mooi, een vrouw/meisje [1] met haar op haar benen” (en haar op haar tanden, ha!). Maar wat is “mooi”? Mooi is een culturele constructie. Waarom kan beenhaar wel bij mannen – moet het zelfs bij mannen – en niet bij vrouwen? Persoonlijk vind ik mijn benen helemaal niet mooi als het haar eraf geschoren is. Geschoren benen zien eruit als plastiek en voelen vreemd. Geschoren benen zijn niet mijn benen. Ik hou van mijn beenhaar. Het is van mij, zo zijn mijn benen nu eenmaal. Ik vind geschoren benen bij andere vrouwen niet lelijk, maar ik stel me er wel vragen bij.

Leer van je beenhaar te houden! Leer je lichaam mooi te vinden, want jawel, het IS mooi! Eigenlijk is het scheren van beenhaar weer zo’n gruwelijk voorbeeld van hoe vrouwen er altijd uit moeten zien als jonge kleine meisjes, als kinderen. Gladde huid, geen lichaamshaar, geen rimpels… dat is blijkbaar de norm om aantrekkelijk te worden gevonden door mannen. (Ja, net die soort mensen die hun beenhaar niet scheert, bij wie rimpels niet lelijk zijn, die geen gladde huid moeten hebben… en voor wie uiterlijk sowieso van secundair belang is). Maar terwijl we er uitzien als kleine kinderen, worden we ook zo behandeld. [2] Tais-toi et sois belle… Zwijgen, mooi zijn, braaf  zijn, stil zitten, niet serieus genomen worden.

Enkele redenen waarom je beenhaar niet te scheren (behalve het overduidelijke: waarom wel??): pijn of tenminste een onaangenaam gevoel tijdens het scheren, nutteloos werk, tijdverspilling, afleiding van belangrijke/leukere dingen, meedoen aan de schoonheidsmythe en de uiterlijkheidscultus, de schoonheidsindustrie sponsoren door haar producten te kopen, andere vrouwen met een onzekerheidsgevoel opzadelen, je lichaam leren haten, niet meer weten hoe jij en andere vrouwen er echt uitzien…

Conclusie: je benen (en armen, en oksels, en vulva, en gezicht, en …) niet scheren is een daad van verzet! (En ook de normaalste zaak van de wereld) Beenhaar is cool! Love your body hair!

Voetnoten

[1] Ik vind dat er dringend een onderscheid moet gemaakt worden tussen de maatschappelijke categorie vrouw en de genderidentiteit vrouw (naast het reeds bestaande onderscheid tussen biologisch geslacht en sociaal bepaald gender). Ik identificeer me misschien niet (helemaal) als vrouw, maar ik word wel als vrouw gezien en behandeld. Mijn maatschappelijk label is “vrouw”. Als ik dat zou ontkennen, dan kan heel wat sociale interactie, uitsluiting en socialisering niet juist verklaard worden. Wat niet wil zeggen dat die categorieën goed zijn. Uiteindelijk streven feministes naar de afschaffing ervan, maar voorlopig zijn ze nodig om analyses te maken – die zullen leiden naar het verdwijnen van het belang van het indelen van mensen in geslachten – en daarom gebruiken we nog woorden zoals “vrouw” en “man” (en “transgender” of een andere term voor wie volgens de maatschappij niet in die 2 hokjes past). Hmmm, dit begint op een apart blogtekstje te lijken…

[2] Waarmee ik niet wil zeggen dat dat onze fout is. Ik bedoel alleen dat de uiterlijke en innerlijke normen voor vrouwen gelijk lopen. We hebben die normen niet uitgevonden, maar we kunnen wel iets doen om te zorgen dat ze niet blijven bestaan: rebelleren, protesteren, niet scheren, niet epileren!

14 reacties op “Beenhaar, so what?

 1. licantropa
  14 juli, 2010

  niet scheren, epileren of blonderen
  maskeren om aan normen te conformeren
  het haar groeit van mn oksels, van mn oksels tot mn oren
  ik heb nog nooit mijn schaamhaar bijgeschoren

  haar, haar, haar
  ik hou zoveel van haar

 2. johanna
  14 juli, 2010

  you go girl.
  ik ben veertig en heb nog nooit in mijn leven het haar op mijn benen geschoren. ik vind het ook mooi en zacht en ik wil er ook niet uitzien als een baby want dat ben ik al lang niet meer.

 3. liester
  16 juli, 2010

  wow, deze tekst wilde ik al lang eens schrijven! Het is zo waar!
  Ik voer mijn eigen eenzame strijd tegen het absurde afscheren van beenhaar… blij dat ik hier blijkbaar toch niet alleen in sta. Het is ongelofelijk welke maatschappelijke druk ik voel. Zo durf ik voorlopig nog niet naar trouwfeesten in een rok… maar beetje bij beetje geloof ik deze enorme druk aan te kunnen. Mensen zoals jullie helpen me daarbij. bedankt!

 4. rebelsister
  20 juli, 2010

  Bedankt voor jullie leuke reacties! Ik ben ook blij dat ik blijkbaar niet de enige ben, want soms lijkt dat wel zo! Tof dat mijn tekst kan helpen om die maatschappelijk druk wat te verlichten. Jullie reacties helpen ook voor mij!

  Licantropa, jij zorgt wel voor een drumriffje voor “Haar”, OK? :-)

 5. MannA
  27 juli, 2010

  Goed verhaal rebelsis, hulde. Persoonlijk epileer ik wel mijn benen en oksels maar omdat ik dat zelf juist lekker zacht en glad vind, zeker niet omdat anderen het doen (ik doe nooit iets omdat anderen het doen) De maatschappelijke druk gaat zo ver dat jonge schoonheidsspecialistes (wie gaat daar trouwens heen, ik niet) tegen een klant durven zeggen: “Maar… Maar… u heeft háár op uw benen!” alsof het een gruwel is. Ronduit belachelijk. Haar op je poes is zonodig nog een graadje erger. Jonge meisjes zien zich gedwongen om hun trots-streek (niks om je voor te schamen) te scheren ruim voor ze voor het eerst seks hebben, alleen door de groepsdruk van vriendinnen. Belachelijk.
  Goed dat je het aan de kaak stelt!

 6. tikara
  27 juli, 2010

  Deze tekst blijkt nogal populair op twitter… Sommige mannen kunnen er niet goed tegen blijkbaar, teveel slagen van de patriarchale molen gehad vrees ik. Met fijne quotes als

  “Dames, neem van mij aan. Wanneer u uw beenhaar niet scheert gaat uw man naar de hoeren. Hij knikt wel nee, maar het doet wel ja.”

  “Ahahaha, dan heb je echt een probleem. Daar kruipt niemand never nooit niet meer op!!!”

  “Nope, nog steeds geen mannen in mijn timeline die beenhaar sexy vinden…hoe zou dat toch komen? OMDAT HET GOOR IS, DAAROM!”

  Dat is alvast weer bewijs voor onze visie op patriarchaat, met “permanente seksuele beschikbaarheid” als eerste eis voor vrouwen…

  Niemand stelt zich de vraag waarom het voor vrouwen dan wel “goor” en “onsexy” is, maar niet voor mannen. Mijn gok is natuurlijk dat t evolutionair bepaald is: in de oertijd scheerden vrouwen hun benen al met FlintStoneLadyShave, om dan met al dat haar mandjes te weven om bessen in te plukken. Mannen daarentegen gebruikten hun haar als camouflage als ze op jacht waren op mammoeten. Of zoiets

  T is aangeleerd, mensen…

 7. robinette
  5 augustus, 2010

  Hahahaha, tikara!!
  @liester: Een feministische groep vervoegen kan helpen tegen eenzaamheid. FEL, bijvoorbeeld (zie bij de links hoe je tot bij ons geraakt).
  Ik had ooit een vriendin met heel dik donker beenhaar en vond haar daarom ontzettend moedig en cool! Het mijne is erg blond, maar gelukkig heb ik nog mijn okselhaar om mee te rebelleren!

 8. een man
  14 augustus, 2010

  Even serieus, het heeft niets te maken met feminisme, kom op dames, het is nou eenmaal zo dat het gezien word als man-haar, haar is ook smerig er blijft van alles tussen hangen, en het is gewoon goor, geloof me jullie met deze praatjes, waarschijnlijk zijn jullie lelijk, ik durf te wedde dat als jullie verliefd worden en op date gaan dat jullie allemaal kaal zijn! het is nu eenmaal zo, vrouwen hebben geen haar op die plekken, dus of go with the flow, of anders blijf in je zitten in je grot!

 9. tikara
  14 augustus, 2010

  “het is nou eenmaal zo dat het gezien word als man-haar”

  Waarom?

  “haar is ook smerig er blijft van alles tussen hangen, en het is gewoon goor”
  (a) mannen hebben haar
  (b) haar is smerig en goor
  Dus mannen zijn smerig en goor? Dank je voor de tip!

  “go with the flow”
  Ja meneer, zeker meneer. We zullen onze mond houden meneer. Fuck off.

 10. Lisa
  7 juli, 2011

  ik zit op de middelbare school en ik heb me benen wel 1 keer geschoren. ik voelde me niet mezelf en ben dus meteen gestopt. ik durf me nu niet meer in een korte broek ook maar ergens te vertonen. dat staat me wel in de weg ivm vakantie straks. ik blondeer wel maar dat kost zo veel geld :( bn enorm hopeloos. ik heb namelijk al dikke benen. blonderen maakt het toch nooit zo blond als het was :( op school zullen ze me uitlachen als ze mijn benen zien. ik hou altijd lange broek aan want ik wil niet gepest worden. ik wil gewoon weer in een korte broek naar school kunnen zonder gepest te worden. help me!!!!

 11. liester
  9 juli, 2011

  Lisa… het is inderdaad erg lastig. Ik hou nog altijd vol, nu al bijna 3 jaar maar het blijft eigenlijk best wel moeilijk zeker in de zomer of op feesten waar je eens iets feestelijker gekleed wil gaan en lekker vrij met blote benen wil rondlopen.
  Voor mij is het in die 3 jaar wel makkelijker geworden, zo kom ik ongegeneerd bij familie met beenhaar, bij goede vrienden, bij dokters/kinesist, of gewoon door de stad te lopen waar niemand me kent, op vakantie,…
  Als het je kan troosten Lisa: het wordt zeker makkelijker als je niet meer op school zit, als je dus zelf een beetje kan kiezen met welke mensen je optrekt, mensen die je dan ook beter kennen,… mijn vrienden vinden het eigenlijk wel gedurfd en stoer, ze hebben respect voor m’n keuze.
  en wat misschien ook kan helpen is dat je zelf eens goed voor jezelf uitmaakt waarom dat beenhaar van jou er wel mag blijven staan. Als je stevig op je benen staat en goed weet waarom je niet aan de hype meedoet dan heb je altijd een antwoord klaar als iemand je erop zou durven aanspreken.
  Dus… probeer het je vooral zo weinig mogelijk aan te trekken en maak voor jezelf uit waarom je niet meedoet en kiest voor de moeilijke weg. En als ze je er dan al eens zouden durven op aanspreken, zeg dan op een rustige manier dat je dat heel bewust doet daarom en daarom en daarom… ofwel zullen ze je niet begrijpen ofwel zullen ze aanvaarden dat jij die keuze maakt. En weet dat er wél vrouwen zijn die net als jij deze keuze maken en dat we achter je staan.

 12. Ayala
  8 september, 2013

  verzet! dat is precies wat ik mijn vriend vertel als hij me vraagt “wat is het voor onzin met zó lange haren op je benen naar buiten gaan”
  Een andere reden voor mij behalve alles wat je al beschrijft is ook dat het belangrijk voor mij als moeder van jongens dat ze weten dat op het lichaam van een vrouw, net zoals op het lichaam van een man groeit haar. het groeit gewoon. ze weten inmiddels alles over de apparaten, gels, messen, zalfjes van de reclames op TV maar nu weten ze door mijn voorbeeld dat dit alleen een voorstel is. Dat moet niet. het mag maar het mag ook anders.

 13. Sabrina
  18 juli, 2014

  Wauw,dit is precies hoe ik er ook over denk over niet je benen scheren,ik wil het niet bij mij zie je de haartjes ook bijna niet,en ik vind het ook een dure bezigheid als jeje benen moet ontharen. Eigenlijk belachelijk dat als ik in een korte broek loop Dat mensen mij aanstaren omdat ik volgens hun been haren heb,laatst was ik bij me ma thuis en die zei goed van je dat is ook helemaal niet nodig, zij heeft het wel vanaf haar jongere periode haar benen gaan scheren, dat kwam doordat haar broer zei dat ze veel haar op haar benen had,wat eigenlijk helemaal niet waar was maar haar broer pesten haar daarmee en om van het gezeur af te zijn begon mama haar benen te scheren.
  Oftewel de maatschappij druk inderdaad, met zoveel andere dingen ook, je moet tegenwoordig vooral geen buitenbeentje zijn,gevolg je word getreiterd en gepest. En dat is iets wat ik nog steeds niet snap. In mijn middelbare school jaren was die maatschappij druk van je benen scheren al erg aanwezig. Want in de klas werd er over gediscussieerd, en tijdens gym was er altijd die ene vraag,scheer jij je benen niet ofzo?! En dan antwoorden ik altijd met nee,ik vind het niet nodig.waarom zou ik je ziet het nog geen eens. Dan lachen die rot meiden je uit lopen weg,en de volgende schooldag was ik de weirdo op eens.ik dacht altijd dat ik 1 van de weinige was maar nu ik de reacties en dit artikel heb gelezen, voel ik me begrepen. Het zou zo fijn zijn als meer onbekrompen mensen zouden bestaan op deze aardkloot. Zoals jij en ik. Op tv irriteer ik me mateloos aan die reclame van Venus etc en dat we allemaal maar moeten voldoen aan dat beeld. Ik doe er niet aan mee.

 14. Henry
  25 november, 2014

  Mijn vrouw scheert zich al 3 jaar niet meer ze heeft behaarde oksels en behaarde benen, in het begin moest ze er niks van weten maar omdat ik het veel mooier vind dan zonder haar is ze het toch gaan waarderen. Alleen in de zomer schaamt ze zich nog wel als ze met een korte broek loopt maar nu trekt ze een lange rok aan die ze thuis omhoog trekt. Ik wil nooit weer anders het is sexy het voelt heerlijk voor mij nooit meer een onbehaarde vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Door je emailadres op te geven kan je op de hoogte gehouden worden als er nieuwe berichten verschijnen:

Doe mee met 132 andere volgers

Donaties

Donate Button with Credit Cards

Archief

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 132 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: