Feminisme is hip en cool. Wie ‘in’ wil zijn, kán eigenlijk niet zonder kledingstukken met feministische logo’s of slogans. Vandaar dit artikel: homemade coolness, zo eenvoudig kan het zijn!
Waarschuwing: als wandelend uithangbord voor feministische boodschappen schiet je populariteit pijlsnel de hoogte in: schaf je dus alvast een stevige paraplu aan om femi-groupies van je af te slaan
die paraplu kan tevens ook van pas komen om vreemde blikken en wegrollende ogen uit te steken, schouderophalen neer te drukken, steeds terugkerende flauwe opmerkingen non-verbaal te pareren enz.

Door je kleerkast uit de kast

Al enige tijd voelde ik de nood en kriebels om mijn garderobe op te waarderen, door het aanbrengen van feministische slogans en symbolen op kleren. Feministe en daar trots op, wilde ik dat graag ook via mijn kleding uiten. Bijzonder leuk voor mezelf, én voor het verspreiden van feministische propaganda. Het patriarchaat in de ballen schoppen door het aantrekken van een t-shirt, who can say no to that?

Hoe begin je daar nu aan? Je kan naar een copycenter of drukkerij stappen, maar een t-shirt laten printen kost handenvol geld, en het geeft stukken minder voldoening dan een zelfgemaakt shirt na noeste arbeid trots omhoog te kunnen houden, met met verf bekliederde handen (en eventueel andere lichaamsdelen). Het zelf maken van een shirt is bovendien redelijk eenvoudig, en voor iedereen doenbaar.

Een halfuurtje geknutsel, en klaar!

Na enige opzoekingen, kwam ik tot volgende werkwijze om een sjabloon aan te brengen.

Wat heb je nodig?

– t-shirt, pull, kous, onderbroek of ander stuk stof naar keuze
– een feministisch logo: voorbeelden en toelichting erbij vind je hier
– een scherp cuttermes en schaar
– een stuk karton
– wat oud papier
– verf: textielverf en een sponsje of penseel, of een spuitbus verf die je nog hebt staan, of een textielstift

Hoe doe je het?

1) teken of druk het logo of de slogan af op gewoon papier

2) snij de zwarte delen uit met cuttermes en schaar

Dit is het lastigste deel van het klusje, zo’n cuttermes durft wel eens uit te schieten, niet zo scherp te zijn als gedacht, of andere lijnen te volgen dan degene die je voor je ziet… Geduld, alleen kalmte kan je hierbij redden!

3) bekijk waar het logo zal komen op het t-shirt, stop een stuk karton in het shirt om doorsijpelen van de verf naar de achterzijde te voorkomen

4) plooi het t-shirt om dat karton heen, zodat het te sjabloneren deel bovenaan zit en tegelijk zoveel mogelijk stof beschermd is

5) plak het sjabloonblad (en de eventuele losse deeltjes) vast met pritt op het t-shirt, dek de rest af

6) bespuit met een spuitbus verf (in mijn geval was dat carrosserieverf) of tamponeer met een sponsje textielverf op het sjabloon, tot er genoeg verf op is.

7) Even laten drogen, het sjabloonpapier verwijderen, et voilà, klaar! Je kan achteraf nog bijwerken met textielverf en een penseel.

met textielstift

.

.

.

.

bijgewerkt met textielverf

Veel creatief plezier!