Vandaag is het internationale vrouwendag. Een leuke en strijdvaardige vrouwendag allemaal! Vorige zaterdag was het wereldvrouwenmars, en het was leuk. We waren met veel én het eisenplatform was erg goed eigenlijk – geen softe onzin maar duidelijke uitspraken over de problemen die vrouwen wereldwijd nog steeds meemaken. Je kan de brochure met heel wat uitleg hier vinden, en lees zeker ook het opiniestuk van het Vrouwen Overleg Komitee.

De lesbisch-feministische band Famba zorgde voor opzwepende ritmes 🙂

De mars was kleurrijk en veelzijdig, met vrouwen uit allerlei organisaties met slogans en gezang over armoede, seksueel geweld, en het diverse verzet daartegen.


Dankzij Clara Zetkin – een goede vriendin van Rosa Luxemburg –  is er nu jaarlijks een vrouwendag op 8 maart – zij opperde dit idee in 1910 in Kopenhagen:

“De dag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze datum in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking is beroemd geworden omdat de vrouwen “brood en rozen” eisten.”

Wikipedia

Andere verslagjes van de wereldvrouwenmars in Brussel: foto’s, meer foto’s en video’s.

Foto’s met dank aan Rebelsister.