Er zijn heel veel boeken met relatieadvies. Meestal komt het advies daarin erop neer dat vrouwen keihard hun best moeten doen om zichzelf aan te passen aan hun (toekomstige) partners. Hij zit nu eenmaal zo ineen, hij heeft die ondersteunende zorgende vrouw nodig… Onlangs werd in De Morgen (DM Wax, 27/02/2010) nog een boek van een sociobioloog besproken, die van dat verdacht relatieadvies geeft dat erop neerkomt dat vrouwen alles moeten doen om hun mannetje te ondersteunen, dat is nu eenmaal “natuurlijk“. Tijd voor wat feministisch relatieadvies? You bet.

#1 – Als een man je niet waardeert als je je intelligentie laat blijken…

Traditioneel advies: Probeer niet teveel op te scheppen over je intelligentie of je verwezenlijkingen. Geef je man regelmatig complimentjes over wat hij allemaal kan en bereikt.

Lees: beste vrouwen, zorg ervoor dat je nooit overkomt als slimmer dan die mannen, anders kwets je hun breekbare overdreven opgeblazen ego – het ego van de onderdrukker is altijd wat buiten proportie.

Tante Tikara’s advies: Het is normaal dat je in elke relatie compromissen moet zoeken, maar wil je werkelijk wegstoppen wie je bent, wat je kan en graag doet?

Schop hem buiten en zoek iemand die je apprecieert voor wie je bent en niet voor je uiterlijk of als net-iets-minderwaardige persoon of als bewonderend klankbord. Het is vrij typisch in heterorelaties dat vrouwen net iets jonger zijn dan hun man, net iets minder gestudeerd/gereisd/ervaren hebben… hierdoor blijft het gemakkelijk voor mannen om superieur over te komen. Ja, de patriarchale verhoudingen hebben van onze relaties een puinhoop gemaakt, maar we kunnen ze nog redden. Even opmerken dat een relatie met een leuke vrouw of transgenderpersoon ook tot de mogelijkheden behoort, of zelfs *grote schok* geen typische relatie… (niet dat ik wil zeggen dat dat allemaal altijd moeiteloos verloopt, maar het is een mogelijkheid…)

#2 – Als een man zich aangevallen voelt in zijn mannelijkheid…

Traditioneel advies: Zorg ervoor dat je man zich man kan voelen. Jij kan natuurlijk ook deuren openhouden en initiatief nemen, maar laat hem af en toe dat soort dingen doen, zodat hij zich weer goed voelt in zijn rol als man.

Lees: in hemelsnaam mensen, laten we de patriarchale voorgeschreven genderrollen volgen, want anders gaat het systeem van onderdrukking wankelen!

Tante Tikara’s advies: leg die man uit dat je alleen relaties wil met mensen die hun eigen positie kritisch in vraag durven stellen. Leg hem uit dat genderrollen niet ingebakken zitten maar aangeleerd, en dat je die dus ook kan aanpassen en proberen doorbreken. Leg hem uit dat je verwacht dat hij als een zelfstandig en intelligent wezen op zoek gaat naar informatie hierover, maar eventueel mag je hem op weg helpen met wat boeken van Robert Jensen, John Stoltenberg, Jackson Katz en een paar leuke blogs en websites van mannelijke profeministen.

#3 – Als iemand zegt dat je beter voor je man moet zorgen, en dat je je natuurlijke zorgende rol niet moet ontkennen…

Traditioneel advies: blijf thuis, doe een schort aan, bak een taart, kleed je wat leuker, zorg voor hem als hij moe thuis komt – hij zal het erg appreciëren, en dat zal je relatie ook weer doen bloeien!

Lees: vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen en dat moet zo blijven, daarom doen we alsof dat natuurlijk is in plaats van het effect van een systeem van onderdrukking. De enige waardering waar vrouwen recht op hebben onder patriarchaat is de waardering van goed voor mannen te zorgen (als kuisvrouw, als huisvrouw, als kinderoppas, als prostituee…).

Tante Tikara’s advies: Leg mensen uit dat mannen geen recht hebben op vrouwen die voor hen zorgen en hun kostje maken en hun huishouden doen en hun kinderen opvoeden. Leg hen uit dat vrouwelijkheid en mannelijkheid vreselijke concepten zijn die mensen minder menselijk maken, hun mogelijkheden beknotten en hun vrijheid reduceren en hun identiteiten kneden tot voorgeschreven patriarchale modellen. Leg hen uit dat er niets natuurlijks is aan jezelf als ondergeschikte opstellen en dat het nodig is om verzet te plegen, zo hard als je kan, tegen het seksistische systeem van onderdrukking.

Leg uit dat mannen altijd heel wat intelligentie wordt toegeschreven dus dat ze die dan ook maar eens moeten gebruiken door uit te vissen hoe ze zelf een machine was opzetten of een gezonde maaltijd bereiden – en ondertussen kan jij met die extra vrije tijd wat gaan lezen of artikels schrijven. Of een feministische gemeenschap proberen oprichten. Of gaan studeren. Of op café.

Stay tuned… weldra meer relatieadvies voor de gezonde nuchtere moderne vrouw die de vrijheid geroken heeft en damn, dat ruikt nog beter dan appeltaart. In een volgende uitgave advies over hoe je zelfs zonder hoofdpijn te faken niet toe moet geven aan seks als je niet wilt, en nog veel meer nuttigs.

Meer lezen?