Boeken en historische documenten komen goed van pas als je bijvoorbeeld onderzoek wil doen naar feministische groepen of over feministische theorie wil schrijven voor een blog zoals deze. Tikara en ik duiken graag in feministische archieven en bibliotheken. We zijn dol op boeken en oude documenten en leren graag bij over de feministische groepen en activistes die ons zijn voorgegaan. Enkele van de archieven en bibliotheken op mijn verlanglijstje heb ik al bezocht zoals RoSa, AVG-Carhif, Amazone en de infotheek in Gent en Leuven. Ook op internet is er veel informatie te vinden. Veel oude teksten en foto’s zijn ondertussen gedigitaliseerd.

Hieronder vind je een lijst van feministische archieven en bibliotheken, sommigen digitaal en anderen met een voordeur en boekenrekken. Als je dus iets wil lezen of schrijven i.v.m. feminisme, dan kan het zeker helpen om deze documentatiecentra en websites te raadplegen.

oude collectie van Women's Library in Glasgow

Archieven en bibliotheken

Aletta (vroeger IIAV): Instituut voor Vrouwengeschiedenis in Amsterdam, pas hernoemd naar Aletta Jacobs en met een gloednieuwe website.

Amazone: Gebouw in Brussel waarin veel feministische organisaties huizen. Amazone zelf heeft een eigen documentatiecentrum met eerder recent materiaal.

Amsab: Instituut voor Sociale Geschiedenis, gelegen in Gent. Ze publiceren ook het tijdschrift Brood & Rozen.

Archiefcentrum Voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif): Feministisch historisch archief in het gebouw van Amazone in Brussel.

Bildwechsel: Archiefproject rond gender dat begonnen is in Hamburg in Duitsland en dat nu bestaat in verschillende landen en steden zoals Glasgow, Berlijn, Warszawa en Basel.

De Feeks: Vrouwendocumentatiecentrum in Nijmegen, Nederland, verbonden aan een boekhandel met dezelfde naam.

Feminist Library: Feministische bibliotheek in Londen.

Glasgow Women’s Library: Feministische bibliotheek in Glasgow.

Infotheek Gent: Anarchistisch bibliotheekje met boeken, tijdschriften, video’s en dossiers in Gent. De boeken zijn uitleenbaar. Er is ook een klein verkoopstandje en een hoekje voor aankondigingen en gratis lectuur. In sommige andere steden in België bestaan ook infotheken, maar zij verhuizen vaak van plaats (omdat ze meestal in kraakpanden gehuisd zijn), zijn kleiner of worden minder uitgebouwd en gepromoot.

Fonds Suzan Daniel: Holebi-archief en –documentatiecentrum genoemd naar Suzan Daniel (pseudoniem van Suzanne De Pues) die in 1953 de eerste Belgische homo/lesbische groepering oprichtte, Centre Culturel Belge.

RoSa: Feministisch documentatiecentrum en bibliotheek in Brussel. RoSa staat voor Rol en Samenleving.

Online archieven

Anarchy is Order: Anarchistische teksten gebundeld op een CD-r/DVD en online met ook enkele teksten door anarcha-feministes en anarchistische vrouwen.

Chicago Women’s Liberation Union Herstory Project (of CWLU): Online archief voor de socialistisch-feministische organisatie waarvan The Chicago Women’s Liberation Rock Band een van de projecten was.

Dig Me Out: CD-r en website met tonnen van informatie, filmpjes en prentjes van feministische en queer artiesten, kunstenaressen, muzikantes, performsters, activistes, filmmaaksters etc.

Documents from the Women’s Liberation Movement: Allemaal tweede golf teksten bij elkaar, over socialistisch-feminisme, seksualiteit, gezondheid, arbeid, muziek en nog veel meer.

FAM: Info over de Feministische Anarchistische Meiden of Madammen en veel andere interessante links en citaten.

Feminist Activist Forum: Feministisch netwerk in het Verenigd Koninkrijk dat zich vooral bezig houdt met de representatie van feminisme en het verspreiden van kennis over haar geschiedenis om de huidige feministische beweging te versterken.

Grassroots Feminism: DIY online archief waarin iedereen feministische en queer projecten kan toevoegen: zines en andere autonome media, festivals, interviews, archieven, etc.

Grrrlzines: Website met interviews, links, lijsten van zines gesorteerd op land en onderwerp en andere nuttige informatie over zines gemaakt door feministes, transpersonen, vrouwen en meisjes.

Heksennacht.nl: Archief met info over de Heksennachten en tips om er zelf een te organiseren.

International Archives of the Second Wave of Feminism: Webzine gewijd aan de ideeën en het activisme van de tweede feministische golf.

Queer Music Heritage: Veel info over muziek door holebi’s, queers en feministes, o.a. over Olivia Records en vrouwenmuziekmagazines.

Queer Zine Archive Project: Website met pdf’s van allerlei queer zines, vrij te downloaden, printen en lezen. Je kan zelf ook bijdragen aan het archief.

Radicaalfeminisme.nl: Online archief over radicaal feminisme in Nederland met een sterke focus op Anneke Van Baalen en de uitgeverij De Bonte Was.

Rainbowhistory: Holebi/trans/queer geschiedenis met pdf’s van oude magazines, papers, etc.

Redstockings: Website waarin documenten en info i.v.m. de Amerikaanse radicaal feministische groep the Redstockings gearchiveerd worden.

SallyDarity (Anarcha.org library): Anarcha-feministisch project dat heel veel teksten en websites i.v.m. feminisme, zwarte vrouwen, reproductieve rechten, trans-queer, seksualiteit, activisme, gezondheidszorg, zelfverdediging, etc heeft gelinkt. Updates en nieuwe links verschijnen hier en hier staan de oudere links.

Video History: Mondeling archiefproject door Aletta met interviews met feministes die actief waren in de tweede golf.

Vrouwen Nu Voor Later: Website waarin vanalles rond het autonome feminisme uit de jaren ’60-70-80 in Nederland is samengebracht: vrouwenhuizen, acties, buttons, magazines, festivals, uitgeverijen, etc.

Zine Library: Gedigitaliseerde zines in overvloed, over allerlei onderwerpen, vooral anarchistische, maar ook feministische.

————

UPDATE 24 maart 2010:

– Nog enkele archieven/bibliotheken:

Acrata: anarchistische bibliotheek, maar geen idee of ze ook veel feministisch leesvoer hebben… Adres is: Groot Eilandstraat 32, 1000 Brussel en openingsuren: elke donderdag van 17u tot 21u en elke zaterdag van 14u tot 18u

Feminist Archive North: in Leeds, Engeland

Andrea Dworkin online archief met veel van haar teksten

Zineopolis: zine archief

Liberthèque / La Barricade: in Luik

Marxists.org: o.a. klassieke feministische en socialistisch-feministische teksten

– LINKS naar meer archieven en documentatiecentra:

http://www.rosadoc.be/joomla/index.php/bibliotheek/online_opzoeken/links.html#documentatiecentra
http://www.envf.port.ac.uk/illustration/zineopolis/zlinks.htm