Seksisme is overal rondom ons: in beelden, in woorden, in gedrag van de mensen om ons heen, in de media, op school, op het werk, … en ook op straat… Soms merken we het haast niet meer dat iets seksistisch is, omdat we het bijna gewoon zijn en het “normaal” lijkt of omdat het een erg subtiele vorm van seksisme is, maar andere seksistische uitingen zijn dan weer heel opvallend en duidelijk.

We proberen met deze blog lezersters bewust te maken van alledaags seksisme. Door teksten te schrijven, maar ook door foto’s te posten van vormen van seksisme die we zijn tegengekomen in onze omgeving. Want ja, genderongelijkheid en respectloosheid tegenover vrouwen bestaat nog steeds.

Een recente winterse stadswandeling leidde ons langs de etalages van een paar hippe kledingwinkels… Hier kan je enkele goede voorbeeldjes van seksisme en vrouwenhaat in reclame en populaire cultuur zien. De foto’s spreken voor zich…

Seksisme te koop:

In een van de winkels waren T-shirts  te koop met allerlei ronduit misogyne opdrukken zoals “date her, mate her, see you later”.

Sexism sells? Wie wil er nu zoiets kopen? Denken de mannen die zulke T-shirts dragen dat ze zo populair of geliefd (bij vrouwen of andere mensen) gaan worden? Domme macho’s in overvloed helaas… of misschien ook niet aangezien de T-shirts in de uitverkoop waren.

Feministische T-shirts

Gelukkig bestaan er ook feministische DIY projecten en ontwerpsters die zelf leuke T-shirts maken.  Beter hen steunen dan een of andere multinational.

En waarom niet zelf een T-shirt bedrukken? Dat kan bv. met linostempels, zeefdruk, sjablonen, textielstiften en borduursels. Wees creatief! (Beter creëren dan consumeren!)

Rondlopen met feministische slogans, symbolen of tekeningen op je kleren is goed om een statement te maken tegen de overvloed aan seksisme in de kledingindustrie! 🙂

Hier enkele leuke websites ter inspiratie:

One Angry Girl Designs

Silly Screens

Radical Cross Stitch

Gynaika

Advertenties