Om je eigen muziek naar een publiek te brengen kan je veel optredens doen, maar je kan daarnaast ook je muziek opnemen en uitbrengen op CD, cassette of vinyl. Platenlabels helpen daarbij en zorgen voor de verspreiding van je album of single (en radiozenders bij de reclame voor je muziek: zie deel 3 van de rubriek Feministische Muziek). Maar de mainstream platenmaatschappijen maken selecties van groepen op gebied van wat zij denken dat verkoopbaar is. Vrouwenrockgroepen of feministische bands zitten daar zelden bij. (Enkele uitzonderingen zijn Gossip en Le Tigre.) olivia records logo

Zoals je in deel 1 van de rubriek Feministische Muziek al kon lezen, zijn er heel wat vrouwengroepen en muzikantes die hun muziek zelf uitbrengen (in eigen beheer) en zelfs hun eigen platenlabel opstarten. Team Dresch was daar een goed voorbeeld van. Drie van de bandleden hadden een label: Chainsaw, Candy-Ass en Mr. Lady. Naast platenlabels die muziek uitgeven is er ook een manier nodig om muziek te verspreiden. Bij DIY groepen zorgen distro’s daar meestal voor. Dit zijn non-profit DIY distributieprojecten voor muziek, zines en/of andere zelfgemaakte creaties (T-shirts, juwelen, stickers, etc).

Ik ga hieronder een opsomming maken van onafhankelijke platenlabels van vrouwen, feministes, transpersonen en queers, van vroeger en nu. Deze lijst is verre van compleet aangezien ik niet alle labels ken – er zijn er vast nog veel meer – of er misschien enkele vergeten ben. Aanvullingen op deze lijst kunnen als commentaar onder de tekst gepost worden.

Active Riot Records

Active Riot Records is enkele jaren geleden opgestart in Colombia, Portugal en Brazilië, maar is nu niet meer zo “active” helaas.

Agitprop! Records

Agitprop! van Angela Tavares is een label voor “revolutionaire hardcore en hiphop” waaronder de bands Free Verse, Fagatron, To See You Broken en Fakefight. Angela was beïnvloed door de queercore labels Outpunk en Chainsaw en dat was dan ook aan de eerste release te merken, een compilatie onder de naam “Stand Up and Fucking Fight for It: Queers in Hardcore and Punk”. Het label is recent heropgestart. Zie ook: wikipedia.

Boom Box Recordings

DIY label uit Amerika van Shasta / O.G. Panty Complex, zie ook: Girlsoldier. “Boombox recording” betekent muziek opnemen met cassettespelers.

Candy-Ass

Candy-Ass werd midden jaren ’90 in Amerika opgericht door Jody Bleyle van de queercore groep Team Dresch . Het muzieklabel is vooral gekend van de zelfverdedigings-CD “Free To Fight”. Er kwam ook een “Free To Fight #1” single uit met Sleater-Kinney en Cypher In The Snow en Candy-Ass co-releasde beide Team Dresch CD’s samen met Chainsaw Records. Zie: Feministische Muziek deel 1.

Chainsaw Records

Donna Dresch aka The Management, van Team Dresch, zit achter Chainsaw, dat eerst een zine was en daarna pas een label. Op haar label werden beide CD’s van Team Dresch, de eerste twee CD’s van Sleater-Kinney en muziek van Tracy + The Plastics, Longstocking en The Third Sex uitgebracht. Zie: Feministische Muziek deel 1.

Chicks On Speed Records

De groep Chicks On Speed is met vanalles bezig. Ze zijn het meest gekend van hun muziek, ze maken ook mode en beeldende kunst (of een mengeling tussen verschillende kunstdisciplines) en ze hebben een platenlabel, onder de naam Chicks On Speed Records.

Church Of Girl Records

Van deze kerk wil ik nog wel aanhangster zijn… Siren Nation compilatie CD, Swallows CD, links met Rock & Roll Camp For Girls en Miranda July… Mmmmm.

Clorine Records

Clorine Records heeft muziek van de Braziliaanse feministische groep Dominatrix uitgebracht. Zie ook: Dykon. De “o” van “Clorine” werd in hun logo vervangen door een feministisch/vrouwelijk symbool.

Daemon

Ook Amy Ray van de groep the Indigo Girls heeft haar eigen label: Daemon Records. Daemon heeft qua muziekstijlen vooral indiefolk en rock in haar repertoire.

Dig Me Out

Brits of Frans? Actief eind jaren ’90? Geïnspireerd door riot grrrl? Veel herinner ik me er niet meer van… “Dig me out” is ook de naam van een Sleater-Kinney liedje en CD, dus daar is de naam van het label waarschijnlijk een verwijzing naar.

Dykon

Braziliaans label gelinkt aan de groep Dominatrix. Bracht ook o.a. een split-CD uit met Santa Clous en Hidra. Het logo van Dykon is een feministisch teken met i.p.v. een vuist, een “fuck you” hand. Zie ook: Clorine Records.

Echo

Echo is vooral bezig met de productie van zines, maar het Belgische DIY project heeft ook enkele cassettes uitgebracht: twee feministische verzamelcassettes en een “split-tape” met een groep op iedere kant van de cassette.

Emancypunx

Emancypunx was eerst een Pools anarcha-feministisch collectief en is nu een – nog steeds feministisch en anarchistisch – hardcore/punk platenlabel en distro. Het label wordt door 1 persoon gerund, namelijk Jenni Ramme.

Entes Anomicos

Entes Anomicos is afkomstig uit Peru en Duitsland en specialiseerde zich in vrouwenpunk. Momenteel is Entes Anomicos niet meer actief als label, maar het is wel nog de naam van een fanzine. Zie ook: South Pole.

Girlsoldier

Girlsoldier was een Amerikaans DIY riot grrrl label opgericht door Shasta en ook de naam van haar toenmalige zine. Ze bracht enkele cassettes en compilaties uit. Later startte ze Boom Box Recordings. Shasta is nog steeds bezig met muziek met haar sologroep O.G. Panty Complex waarmee ze een van de eersten van het huidige (feministische/queer)elektropunkpop genre was.

Heartcore Records

Heartcore is een Amerikaans queercore label dat nu – volgens hun website – een winterslaap van onbepaalde duur houdt. Enkele van de groepen op Heartcore Records waren the Haggard, Tracy + the Plastics en Sarah Dougher.

IRRK

Het Britse DIY punk label IRRK dat bestaat sinds 2002 heeft zeer fijne groepen in haar catalogus zoals Lesbo Pig, Red Herring en Robotnicka.

K Records

K Records werd opgericht door Calvin Johnson in 1982 in Olympia, WA, Amerika en nog steeds actief als indielabel. K begon als cassette-only label en speelde een belangrijke rol in de indierock/grunge/riot grrrl subculturen.

Kill Rock Stars

In 1991 richtte Slim Moon Kill Rock Stars (KRS) op. Momenteel is KRS overgedragen aan een team van 5 mensen waaronder Tobi Vail (vroeger o.a. drumster van Bikini Kill en zangeres/gitariste van the Frumpies) en Maggie Vail (vroeger bassiste/zangeres in Bangs). KRS werd in de jaren ’90 als het riot grrrl label beschouwd omdat veel bekende riot grrrl groepen zoals Bikini Kill, Huggy Bear en Bratmobile er CD’s en singles op uitbrachten. Slim Moon hechtte ook veel belang aan het uitbrengen van spoken word. Later was KRS verantwoordelijk voor het uitbrengen van CD’s van o.a. Sleater-Kinney en Gossip.

Ladybomb

Ladybomb – van Riikka uit Finland – was vooral een distro, maar bracht ook de cassettecompilatie “The Ladybomb Revolution 001” uit met veel internationale feministische / vrouwelijke bands.

Lady Phantastica

Em Brownlowe heeft in een hele resem groepen en solo gespeeld. Ze had ook haar eigen DIY grrrl label Lady Phantastica waarop onder andere de compilatie-CD “Toss another dime in the jukebox” uitkwam. Nu speelt ze in Swallows.

Local Kid

Brits indie/punk label met onder andere Drunk Granny, Partyline en Spider & the Webs.

Look Out!

Onafhankelijke platenmaatschappij met vooral punkgroepen zoals the Donnas, Bratmobile, Greenday, Pansy Division, maar ook bv Mary Timony. Molly en Erin die vroeger in Bratmobile speelden, werken er nu.

Mr. Lady

Mr. Lady was een lesbisch-feministisch platenlabel opgericht in 1996 door Kaia Wilson, gitariste/zangeres van Team Dresch, en kunstenares Tammy Rae Carland. Mr. Lady distribueerde naast muziek ook (kunst)video’s. De Amerikaanse vrouwenpunkband the Lunachicks hadden een liedje dat “Mr. Lady” heet; ik vraag me af of Kaia en Tammy Rae daar de inspiratie voor de naam van hun label hebben gehaald. Zie: Feministische Muziek deel 1 en wikipedia.

No Concession Records

Voor zover ik mij herinner was No Concession Records een Frans label, waarschijnlijk geïnspireerd door riot grrrl en ergens eind jaren ’90 actief.

Ocean

Ocean was een Belgisch cassettelabel van Coline Van Acker, geïnspireerd door riot grrrl en anarchopunk. Er zijn voor zover ik weet 2 cassettes uitgekomen rond het jaar 2000: een verzamelcassette met vrouwelijke punk/rock/new wavegroepen uit de jaren ’70, ’80 en ’90 en een cassette van het Brusselse duo Sleepy Lili.

Olivia Records

Opgericht in 1973, misschien wel het eerste platenlabel geheel gerund door vrouwen en bovendien ook nog feministisch en lesbisch! Ik weet er nog niet zo veel over, maar er zou heel wat commotie zijn ontstaan omdat een van de medewerksters – Sandy Stone – een transvrouw was, wat transfobische opmerkingen van buitenstaanders tot gevolg had. Gelukkig verdedigden de andere medewerksters haar. Sandy Stone is ook artieste, prof en heeft het “Posttranssexual Manifesto” geschreven. Sinds 1988 is Olivia geen label meer, maar een lesbische cruise maatschappij (ja, echt!). Zie ook: wikipedia.

On The Rag

On The Rag is het label van de groep All Or Nothing HC. Het is ook de naam van hun online zine. Buiten All Or Nothing HC heeft het label enkele compilaties samengesteld met vrouwelijk punkgroepen.

Outpunk

Oud en “out” queercore label en zine van Matt Wobensmith. Het was het eerste label dat zich focuste op queer punkgroepen – iets dat toen nog heel nieuw was. Enkele compilaties die Matt uitbracht waren “There’s A Faggot In The Pit” en “There’s A Dyke In The Pit” (met Bikini Kill, Lucy Stoners, 7 Year Bitch en Tribe 8), beide in 1992. Matt schreef ook voor het punkzine Maximumrocknroll en richtte na Outpunk Queercorps op.

Paroxysm Records

Queer-girl indierock/punk/electro/pop muzieklabel uit Amerika met groepen zoals Delta Dart en Capricorns.

Queer Control Records

Redelijk nieuw Amerikaans queer label voor trans, lesbisch, bi, homo, etc, riot grrrl, grunge en queercore muziek.

Queer Corps

Queer label van Matt Wobensmith. Niet meer actief. Sinds 2009 heeft Matt een zine winkel in San Francisco. Zie ook: Outpunk

Rarefish

Belgisch collectief opgericht in 2002 voor indie, underground, postrock, noise en electro bands dat optredens organiseerde en enkele compilaties/samplers heeft samengesteld waarop onder andere A December Lake, Naifu, Keiki en Sleepy Lili staan.

Righteous Babe

Righteous Babe is opgericht door de singer-songwriter Ani DiFranco. Toen ze rond 1990 muziek begon te maken en op zoek ging naar een platenmaatschappij, was ze erg ontgoocheld door de contracten die haar werden aangeboden. Daarom besloot ze om zelf een platenlabel op te richten: Righteous Babe Records. Dit bleek een goede keuze, want niet alleen behield ze dan alle vrijheid en controle over haar werk, ze verdiende ook nog eens veel meer aan iedere verkochte CD. Ani DiFranco is erg productief; ze brengt ieder jaar minstens 1 CD uit en is bijna continu op tournee. Sinds enkele jaren heeft ze ook andere artiesten op haar platenlabel getekend.

Sharpie Fumes Collective

SFC was een distro en platenlabel uit Canada. Nu is er Distro Destroy uitgegroeid dat CD’s (vooral Canadese folk en punk groepen), zines en patches verkoopt.

South Pole Records

South Pole komt uit Duitsland, is gelinkt met Entes Anomicos en is ook gespecialiseerd in female(fronted) bands zoals Riots Not Diets en Exit Iris.

Thrill Jockey Records

Amerikaanse onafhankelijke platenmaatschappij opgericht door Bettina Richards in 1992.

Thunder Baby Records

Duits label voor poppunk/rock&roll girl-groups. Niet meer actief denk ik.

Tsunami Addiction

Frans platenlabel gespecialiseerd in meer elektronische en experimentele muziek. Vooral de compilatie-CD “Toxic Girls” is interessant.

Vida Loca Records

“A brand new yet old fashioned queerious punk girl label out of your spaghetti bowl” zegt de flyer die op mijn kamer hangt van dit Italiaanse label. Queer, punk, (riot) girl en ook rock & roll zijn de passende kernwoorden. Vida Loca heeft 7″‘s, LP’s en CD’s uitgebracht van onder andere Motorama, Allun, the Haggard, Dominatrix en Subtonix.

Villa Villa Kula

Villa Villa Kula begon in 1994 nadat de oprichtster meehielp bij het label Kill Rock Stars. Villa Villa Kula was genoemd naar het huis van Pippi Langkous en bracht de compilatie “Move Into the Villa Villa Kula” uit en singles van Ruby Falls, Sleater-Kinney en de striptekenares/performer Dame Darcy.

Wax Tadpole Records

Opgericht door de groep L7. Hun laatste CD “Slap-Happy” is er op uitgebracht.

Wondering Butterfly Rds

Nieuw label van Coline Van Acker voor haar solomuziek The Plastic Strawberries Need Stitches. Zie ook: Ocean.