lesbische_seks

Dit boek over lesbische seks is leuk, leerrijk en veelzijdig; het is een boek over seksuele opvoeding in de goede zin. Veel mensen vonden voorlichting op school nogal saai maar dit is helemaal het tegendeel, met tips, grappige verhalen, pittige citaten… En het is lekker breed: het focust niet alleen op de fysieke aspecten, maar ook alles errond.

De verschillende hoofdstukken gaan over flirten, uitgaan, je lichaam, vrijtechnieken, relaties,  communicatie en seksuele problemen. De uitleg wordt afgewisseld door leuke tekeningen van Farida Laan en erotische en/of grappige citaten uit bijvoorbeeld interviews en uit Zij aan Zij, een Nederlands blad voor lesbische en biseksuele vrouwen.

Als er in detail gegaan wordt dan is het ineens ook goed. Uit allerlei onderzoek blijkt dat het nog steeds nodig is de basisvoorlichting te geven over welk plekje precies waar te vinden is, en welke mogelijke seksueel overdraagbare aandoeningen ook voor lesbiënnes risico’s inhouden. Het boek gaat overal grondig op in en geeft ook handige overzichtjes met wat je zeker moet weten.

Er staan geen foto’s in, wel erg leuke tekeningen en gedetailleerde illustraties van bijvoorbeeld bekken, vagina en clitoris. Dit maakt het boek eigenlijk nog een stuk origineler, en geeft het een heel andere sfeer, zonder aan praktisch nut in te boeten.

In het hoofdstuk over vrijtechnieken zijn bijvoorbeeld de verschillende standjes leuk geïllustreerd en eigenlijk best leerrijk. Niet alle stukken zullen voor iedereen even interessant zijn, maar je kiest natuurlijk helemaal zelf wat je doet/wil proberen in bed… Het boek gaat diep en gedetailleerd in op de verschillende standjes, manieren om elkaar te plezieren, wat leuk/oppassen geblazen is, en veel handige tips.

De stukjes over bepaalde manieren van flirten zijn,net zoals verhalen uit de lesbische scène over relaties en exen, vaak erg grappig en zo uit het leven gegrepen. Zelf kocht ik het boek een paar jaar geleden, en heb er heel wat van opgestoken. Het is ook een plezier om in te lezen; de schrijfstijl, tekeningen en vele tips en leuke citaten maken het een echte aanrader. Het is zeker een goed boek voor vrouwen die pas uit de kast zijn, of weinig ervaring hebben, gewoon eens nieuwsgierig zijn naar vrouwen, of nog wat willen bijleren 🙂 …

Lesbische seks – een praktisch handboek is geschreven door Mirjam Hemker en Mariette Hermans en is een uitgave van Schorer, het Nederlands instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn.

Meer lezen:

  • bespreking van het boek op Zizo.be
  • Zelf nog niet gelezen, maar al van iedereen gehoord dat het Meidenboek een echte aanrader is (“Meidenboek. Voor en door meiden die op meiden vallen“).
  • Thuiskomen – scènes uit een lesbisch bestaan is een ouder boek dat echt heel erg leuk geschreven is, met veel humor, heerlijke scènes uit het lesbische leven, herkenbare problemen… mooi!