Sunny Bergman, een nederlandse filosofe, maakte enkele jaren geleden een fantastische documentaire over de schoonheidsindustrie. (Het is dat deze blog nog maar kort bestaat anders hadden we er al veel eerder reclame voor gemaakt…) Ze gaat heel boeiend en persoonlijk in op de manier waarop we onzeker gemaakt worden en de vreselijke stroom van “ideaal”-beelden die op ons af komen. Je hoort vrouwen aan het woord, die op zoek zijn, enkele  onderzoeksters, en ook enkele – bijster onsympathieke – plastisch chirurgen. Op de website beperkt houdbaar kan je de docu online bekijken, of de dvd bestellen.

Deze documentaire is ook ideaal als start voor een discussie, feministische groepen zoals FC Poppesnor (Antwerpen) en FAB (Gent) hebben die al meermaals getoond tijdens bijeenkomsten – interessante discussie verzekerd…

Op de site is er ook een manifest te lezen, “Sex moet weer haute couture worden“. Lezen, en meteen ondertekenen!

“Onze gedroomde vrouw is geen humorloos symbool van nieuwe preutsheid. Maar zij is nog minder een hoer of bitch gedomineerd door kansloze wannabe pimps. Het beeld van de gewillige stoeipoes die zich op haar achterwerk laat slaan, komt ons de neus uit. Waarom kunnen schietgrage gangsters die zich omringen met ‘geile’ onderdanen, voorzien van gigantische nepborsten, rekenen op eindeloos veel zendtijd? Sinds wanneer is onderdanigheid een bewonderenswaardige eigenschap?

Vrouwen moeten zelf een vuist maken tegen de eenzijdige wijze waarop vrouwelijkheid en seksualiteit momenteel gedefinieerd worden.”

Advertenties