Zijn feministes ook anti-racistisch? Tuurlijk wel. Of althans, dat zou toch moeten. Feminisme is niet zomaar “iets tegen seksisme doen”. Voor veel vrouwen is feminisme een veel groter perspectief, en vereist het stoppen van de onderdrukking van vrouwen dat we een eind maken aan alle vormen van onderdrukking.

gebroken_wit_logo

Racisme en seksisme gaan heel vaak hand in hand en versterken elkaar. Bovendien is het zo dat feministes soms te weinig ook een anti-racistisch perspectief hanteren, en het is ook vaak zo dat anti-racisten vergeten seksisme bij hun analyse te betrekken.

Seksisme, de onderdrukking van vrouwen, heeft nog een andere kant: door de onderdrukking van vrouwen als groep krijgen mannen als groep meer macht, meer vrijheid, meer privileges. Analoog met racisme: door racisme worden bepaalde groepen onderdrukt, ten voordele van de groep van “blanken”. Het is van fundamenteel belang als blanke feministe om niet alleen te strijden tegen seksisme, maar ook om eigen privileges in vraag te stellen. Gebroken wit is een Brusselse feministische groep die expliciet als agenda heeft het blootleggen en in vraag stellen van dergelijke privileges.

Advertenties